Jeg tror de aller fleste vet hva et cruise er. Men hvis du lurer, det er en type reiseform der du er på et skip som flytter seg rundt. Du våkner opp til nye byer, land og kulturer. Samtidig som du bor på samme hotell, gjerne med alt inkludert. (er litt forskjeller på hva som er inkludert selvfølgelig).
Cruise har vokst i popularitet de siste årene, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Du slipper stresset med å pakke om og sjekke inn på nye hoteller for hver destinasjon
Cruise passer for flere enn mange tror. Familier elsker barneklubbene, bassengene og underholdningen – mange skip har til og med egne barnevennlige områder. Par setter pris på romantiske middager og solnedganger til havs. Eldre reisende velger ofte cruise for komforten, tryggheten og det rolige tempoet. Og solo-reisende? Flere og flere skip tilbyr enkeltlugarer og aktiviteter som gjør det lett å bli kjent med andre.
De forskjellige type cruisene
Det finnes et cruise for alle, enten det er destinasjon eller lommeboken som bestemmer. Fra de klassiske havcruisene med sol og strand til spennende ekpedisjons cruise.
Det finnes et cruise for (nesten) alle reisemåter og lommebøker – fra klassiske havcruise med sol og strand til eksklusive ekspedisjoner til verdens ytterpunkter. Her får du en oversikt over de vanligste cruisetypene, og hva som skiller dem.
Havcruise
Det er dette de aller fleste av oss forbinder med cruise. Det er store skip som seiler mellom populære byer og steder på havet. Her er det fullt fokus på all inclusive, komfort, underholdning til både sjøs og land.
Populære ruter:
- Karibia – Palmesus, kritthvite strender og reggaerytmer. Perfekt for vinterflukt og badeglade familier.
- Middelhavet – Kultur, historie og god mat. Kombiner Roma, Barcelona og greske øyer på én tur.
- Nord-Europa – Seil forbi dramatiske fjorder, besøk vakre havnebyer som Bergen, København og Tallinn.
- Asia – Opplev en miks av futuristiske storbyer og eldgamle templer. Cruise i Sørøst-Asia er i vekst.
- Sør-Amerika – For deg som vil se Rio, Buenos Aires og kanskje rund Cape Horn.
Elvecruise
Dette er den mindre kjente cruisemåten. Dette er båter som går på flere av de største elvene i verden. Skipene er ganske mye mindre (må jo faktisk få plass på elven), stemningen er mer intim og vi vil påstå at det er gjerne mer fokus på det kulturelle og historiske. Her seiler du inn i hjertet av både byer og land. Dette er cruiseformen for deg som liker historie, god mat og et mer lavmælt tempo.
Populære elver:
- Donau – Fra Wien og Budapest til små landsbyer i Øst-Europa.
- Rhinen – Slott, vinmarker og bindingsverkshus mellom Nederland og Sveits.
- Douro – Portugals vinskattekammer, med besøk til Porto og pittoreske landsbyer.
- Nilen – Utforsk oldtidens Egypt med stopp ved templer og pyramider.
- Mekong – En reise gjennom Vietnam og Kambodsja, med flytende markeder og kulturopplevelser.
Ekspedisjonscruise
Cruise for deg som er eventyrlysten. De går til steder du ikke finner vanlige cruiseskip, og gjerne i røffere sjø. Det er et mye større opplegg rundt turer og opplevelser med egne guider og zodiac-båter for landstigninger for eksempel. Ekspedisjonscruise passer for naturinteresserte og fotoentusiaster, og det gir en helt annen dybde enn vanlige cruise.
Reisemål som setter spor:
- Arktis – Se isbjørn på Svalbard eller kryss isgrensen mot Nordpolen.
- Antarktis – Verdens villeste kontinent – pingviner, isfjell og total stillhet.
- Galápagos – Et levende laboratorium for evolusjon, fullt av unike dyrearter.
- Svalbard – Et av verdens vakreste og mest sårbare økosystemer – stadig mer populært.
Verdenscruise og lange ruter
Dette er for de som elsker cruise. Verdenscruise og lange seilinger varer fra 30 til over 120 dager og tar deg jorden rundt, med stopp i alt fra storbyer til øyparadiser og eksotiske perler.
Eksempler på verdenscruise:
- En 90-dagers rute fra Fort Lauderdale til Tokyo via Panama, Tahiti og Sydney.
- 120 dager med Queen Mary 2, fra Southampton til Cape Town, Australia, Asia og hjem igjen.
- 45 dager i Sør-Amerika, inkludert Amazonas, Patagonia og Machu Picchu.
Hva er inkludert på cruise – og hva er ikke inkludert
Vanligvis inkludert
Lugar
Du får din egen lugar med rengjøring, håndklær og sengetøy. Standardlugarer er ofte innvendige, men du kan oppgradere til lugar med vindu, balkong eller suiter.
Mat i hovedrestauranter og buffet
Frokost, lunsj og middag i hovedrestaurantene og buffetrestauranten er som regel inkludert. Det finnes også ofte små spisesteder om bord som serverer snacks, pizza eller is – uten ekstra kostnad.
Underholdning
Show, konserter, live-musikk, komikere og kveldsaktiviteter er vanligvis gratis. Mange skip har teatershow i Broadway-stil og daglige arrangementer som quiz, dans og filmkvelder.
Basseng og treningssenter
Tilgang til bassenger, boblebad og treningsrom er inkludert. Noen skip har også vannsklier, klatrevegger og andre gratisaktiviteter.
Barneklubber
De fleste familievennlige rederier tilbyr barne- og ungdomsklubber inkludert i prisen, delt opp etter alder.
Havneavgifter og skatter
Disse er som regel bakt inn i totalprisen, men det er alltid lurt å dobbeltsjekke før du bestiller.
Transport mellom havner (selve seilasen)
Selvsagt – du betaler for hele reisen mellom destinasjonene. Du trenger ikke tenke på fly, tog eller buss for å komme deg videre.
Vanligvis ikke inkludert eller koster ekstra.
Alkohol
Alkohol er gjerne ikke inkludert i den billigste pakken. Krever gjerne en tilleggspakke eller en dyrere lugar.
Massasje
Massasje er ikke inkludert, og koster ekstra.
Utflukter
Utflukter ikke inkludert, iallfall på havcruise og elvecruise.
Spesialrestauranter
Flere skip har gjerne litt mer eklusivdining restauranter. Disse er gjerne ikke inkludert i prisen og koster ekstra.
Lugarer og prisklasser
Innvendig lugar
De mest prisvennlige alternativet. Rommene ligger gjerne midt i skipet, uten vinduer. Hvis du er typen som liker å bruke mye tid i skipet og på utflukter er dette et godt valg og vil spare penger er dette et ypperlig. Det er derimot mange som føler at det kan oppleves litt klaustrofobisk.
Utvendig lugar
Her får du lugar med vindu mot havet. Det gir naturlig lys og en bedre romfølelse. Vinduene kan ikke åpnes, men du ser iallfall ut og merker at du er på havet. Forskjellen i pris er gjerne ikke den største.
Balkonglugar
Som ordet sier, her får du et rom med egen balkong. Det gir en flott mulighet til å trekke seg tilbake fra folkemengdene og bare få litt fred og ro mens havet farer forbi.
Suiter
Her får du ekstra plass og komfort. Suitene kan være alt fra litt større, til 2 etasjer rom med egen sklie. Du får også gjerne fordeler som prioritert innsjekk, tilgang til egne loungene og room service som faktisk er verdt å bruke. Prisnivået varierer mye, men for noen er det verdt det for opplevelsen alene.
Lugarplassering betyr mer enn du tror. Lugarer midt på skipet, i lavere etasjer, gir minst bevegelse hvis du er sensitiv for sjøgang. Lugarer nær heiser og trapper er praktiske, men kan også ha mer støy. De øverste dekkene gir bedre utsikt, men det er lengre å gå til spisesaler og utfluktsområder.
Hvordan velge riktig cruise?
Her er det flere faktorer du må tenke på, hvor, hvilket selskap, budsjettet, hvem du reiser med, barn eller ikke også videre. Her er noen kriterier du burde tenke over når du skal bestille cruise.
Hvor du vil på cruise og årstid henger tett sammen.
De to regionene som ser flest cruisegjester er Middelhavet og Karibia. Men disse har sine høysesonger, og sesonger du gjerne ikke vil reise på cruise her.
Middelhavet er gjerne perfekt i perioden april til oktober. Karibia på sin side er best i den norske vinteren, og det er jo også ett stort pluss å komme seg bort fra kulden og mørket. Bare hold deg unna orkansesongen i september. Nord-Europa på sin side gir lyse og lange dager om sommeren, mens cruise til Asia og Sør-Amerika krever at du sjekker klima og regntid før du bestemmer deg.
Cruiseselskap og båt påvirker hele turen
Det er mange forskjellige cruiserederier du kan velge mellom, og de leverer gjerne et forskjellig produkt. For eksempel der Royal Caribbean og MSC kjører stort på hele familien med vannsklier, flotte show og høy stemning har Celebrity Cruises og Holland America en mer rolig atmosfære og færre aktiviteter.
Les hva slags passasjerer rederiet tiltrekker, ikke bare hva de sier om seg selv.
Hvem du reiser med, bør styre mange av valgene.
Reiser med hele familien, og da barn så er selvfølgelig barneklubbene og bassengområdene viktige. De største skipene kan ha alt fra vannsklier til bumpebiler (ja, faktisk).
Reise dere uten barn kan det være lurt å velge et rederi eller skip som er litt mer rolig. Enkelte skip har også egne soner og dekk bare for voksne (gjerne aldersgrense på 16+ eller 18+).
Budsjettet styrer ikke bare hvilken lugar du får, men også hvilke cruise som er aktuelle.
Det er ofte gode tilbud på cruise, men pass på at det gjerne er uten drikke, utflukter og tips. Det betyr at det fort kan komme på mer enn du tenkte. Sjekk hva som er inkludert, og hva du faktisk bruker penger på. Det er ofte her folk undervurderer totalprisen.
Språket om bord er ikke uviktig.
Det er også lurt å velge et rederi der engelsk er hovedspråket. Enkelte europeiske selskap som Costa og MSC brukes mange språk, og det kan påvirke både informasjonen og kvaliteten på underholdningen.
Hva skjer ombord på et cruise?
Dagsprogrammet om bord gir deg oversikt.
Hver kveld får du et program for neste dag med tidspunkt for show, aktiviteter, treningstimer, foredrag og konkurranser. Noen kvelder har tema – som hvitkveld, 80-tallsfest eller formell aften med dress og kjole. Du deltar om du vil. Mange dropper det, men det kan være gøy å gå all-in.
Restauranter finnes i alle varianter
Det finnes noe for alle, de aller fleste skip har gjerne en hovedrestaurant og en buffet inkludert i prisen. I tillegg er det mulighet å bestille bord på de såkalte spesialrestaurantene, som fks sushi eller italensk. Dette er ofte mot et tillegg. Du velger mellom faste spisetider eller fleksibel ordning der du spiser når det passer deg. Vær obs på at populære tider fylles opp raskt.
Underholdningen er en del av opplevelsen.
Store skip har Broadway inspirerte show, liveband, standup og temakvelder. Du kan se storfilmer i kinoen eller utendørs på storskjerm.
Bassengområder varierer mye.
De fleste skip har selvfølgelig et hovedbasseng, barnebasseng og soldekk. Men her er det stor forskjell. Enkelte har et veldig stort fokus så de har gjerne flere basseng og vannsklier. For andre er dette ikke så stort fokus.
Barneklubber og ungdomsaktiviteter er godt tilrettelagt.
Barna deles inn etter alder og får egne rom, lekeområder og opplegg med ansatte som lager aktiviteter hele dagen. Ungdomsavdelingen har spillrom, film, lounge og kveldsprogram. Foreldre kan trygt sende barna dit, og få litt egentid i fred.
Det finnes alltid helsepersonell om bord.
Alle cruiseskip har et legesenter med lege og sykepleier tilgjengelig. Du betaler for behandlingen, men får kvittering til reiseforsikringen. Legetjenestene dekker alt fra sjøsyke og forkjølelse til akutte tilfeller som krever medisinsk evakuering.
Utflukter og opplevelser i land
Det som er det unike med cruise er at istedenfor å være på ett sted får du oppleve nye steder hver dag. Enten du velger en organisert utflukt eller på egen hånd.
Organiserte utflukter gir deg forutsigbarhet.
Her vet du hva du får, du slipper å tenke på transport, billetter og språkutfordringer. Du blir gjerne møtt på kaia, og losset videre i en buss. Og du er selvfølgelig garantert tilbake før skipet seiler.
Det som gjerne trekker litt ned er at du absolutt ikke alene. Her kan man oppleve seg litt som en turistpingvin.
Å gå på egen hånd passer for deg som liker fleksibilitet.
Det fungerer helt fint å utforske på egenhånd. Du bestemmer tempoet, hva du skal se og det koster gjerne mindre enn utflukten fra skipet. Det er derimot to store negative punkter, det første er at det ikke alltid er at cruisehavnen er i nærheten av fks byen.
Men det viktigste, BÅTEN VENTER IKKE! Så her gjelder det virkelig ikke å komme sent. Så husk å regne inn ventetid og kø. Ta med lokal valuta, spesielt i mindre havner og markeder der kort ikke tas. Les deg opp på reisemålene før du drar.
Populære cruisehavner har ofte egne høydepunkter.
** I Barcelona kan du rekke både Sagrada Familia og tapas i gamlebyen før du må tilbake. I Napoli velger mange mellom Pompeii, Amalfikysten eller Capri. I Santorini tar du taubanen opp til byen og får panoramautsikt uten å stresse. I Karibia handler det ofte mer om strender og snorkling, med lokale båtutflukter som et godt alternativ til skipets tilbud.
Praktisk informasjon før avreise
Et cruise starter lenge før du går om bord. Litt planlegging på forhånd gjør hele reisen enklere, spesielt hvis du aldri har reist på denne måten før. Her er det viktigste du bør ha kontroll på før du drar.
Pass og visum må være i orden.
Dette er ganske standard, men vi tar det med for det. Husk å sjekk at passet ditt er i orden før du bestiller reisen. Og at det er gyldig i minst seksmåneder etter hjemreise. Selvom du bare skal reise i Europa krever enkelte rederier at du har et gyldig pass ved innsjekk.
Noen destinasjoner i Asia og Midtøsten krever visum, og det er ditt ansvar å ha papirene i orden.
Reis til avgangshavnen i god tid.
Det anbefales at du ankommer byen du reiser fra minst en dag før cruisestartet. Flyforsinkelser kan skje, og som nevnt tidligere. Skipet venter ikke på deg. Det kan også være lurt å bestille hotell i nærheten av havnen, så slipper du stress på avreise dagen.
Pluss, at i mange byer som Barcelona, Roma og Miami går gjerne skipet tidlig på dagen. Så da holder det iallfall ikke å lande samme morgen.
Pakk med tanke på både sjø og land.
Pakk til både skip og land. Du trenger lett tøy til bassenget og stranden, gjerne noe pent til middag. Enkelte kvelder kan også ha dresskode, spesielt i hovedrestauranten. Da er ikke en slitt jeans og hvit t-skjorte bra nok.
Ta med joggesko, solhatt, badetøy og en tynn jakke – det kan blåse på dekk. Husk reisesyketabletter om du er usikker. Bagasjen leveres ved innsjekk og blir levert til lugaren senere, så ta med det viktigste i håndbagasje: pass, medisiner, mobil og lader.
**Sikkerhetsøvelsen er obligatorisk.
Rett etter ombordstigning må alle deltakere gjennom en evakueringsøvelse. Det tar 20 minutter, men er helt nødvendig. Du får vite hvor redningsvestene ligger og hvilken livbåtstasjon du tilhører. Rederiene registrerer at du møter opp, så ikke hopp over dette – du får ikke seile uten.
Last ned rederiets app før du reiser.
Flere av rederiene har selvfølgelig egen app i disse dager. Det kan være lurt å laste ned den på forhånd. Den gir deg gjerne dagsprogramm, estaurantoversikt, kart over skipet og oversikt over utflukter. Du kan bestille bord, sende meldinger til reisefølget og se kontoen din i sanntid. Noen rederier krever at du fullfører innsjekk digitalt i appen før du kommer til havnen. Det tar fem minutter, og sparer deg for ventetid.
Vanlige feil og tips fra erfarne cruisreisende
Det er lett å tenke at cruise er enkelt og bekymringsfritt – og det er det ofte også. Men mange førstegangsreisende trår i noen klassiske feller. Her er det som kan gjøre turen bedre, hvis du vet det på forhånd.
Ikke undervurder sjøsyke.
Selv store skip beveger seg, spesielt i åpne hav og under værskifter. Du kan føle deg fin ved avreise, og plutselig våkne kvalm neste morgen. Pakk med deg reisesyketabletter eller armbånd, og be om lugar midt på skipet i lav høyde – der merker du minst bevegelse.
Vær forberedt på ekstra kostnader.
Mange tror alt er inkludert i prisen, men det stemmer sjelden. Alkohol, spesialrestauranter, WiFi, utflukter og tips kommer ofte i tillegg. Les rederiets vilkår nøye, og sett opp et realistisk feriebudsjett som også tar høyde for utgifter i land.
Lås deg ikke til ett bord og ett klokkeslett med mindre du vet at det passer deg.
Tradisjonell spisetid kan virke trygt, men fleksibel middagstid gir deg mye mer frihet. Du slipper å stresse tilbake til skipet eller gå glipp av solnedgangen fordi du må rekke klokka 18.00.
Vær tidlig ute når skipet legger til kai.
De første som går i land, slipper ofte de lengste køene og får mest ut av dagen. Det kan derfor også være veldig lurt å ha en viss oversikt over hvordan du komme deg bort fra havnen. Lokale taxier og busser fylles raskt, særlig i populære havner.
Bruk håndsprit. Alltid.
Norovirus på cruise er ikke et rykte, det skjer. Skipet vaskes grundig og det deles ut antibac overalt, men det nytter ikke hvis du hopper over det selv. Sprit hendene før måltider, etter buffeten og etter heisen. Det er det enkleste du gjør for å unngå å bli syk.
Små justeringer gir en helt annen opplevelse. Du trenger ikke gjøre alt riktig, men unngår du disse feilene, får du en langt bedre start på cruiselivet.